Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
Kultura japońska
Kącik eksperta
SUSHI W MIEŚCIE
W Japonii (i oczywiście poza nią) działają niezliczone bary, gdzie można zjeść doskonałe sushi. Obecnie chyba najpopularniejsze jest tzw. kaiten zushi, czyli sushi obrotowe.
Różne kolory talerzyków.
Porcje sushi na różnokolorowych (każdy kolor to inny koszt podawanego sushi) talerzykach przesuwają się na specjalnej taśmie lub pływają w specjalnych łódkach po swego rodzaju "fosie". W bardziej tradycyjnych restauracjach sushi podawane jest na talerzykach w kolorach harmonizujących z zawartością, a często bywa tak, że goście jedzą wprost z drewnianego blatu posługując się palcami.
Różne wersje susHi
W wielu restauracjach istnieje swoisty cennik. Dotyczy to zwłaszcza ryby. O ile najdroższe wersje sushi zawierają najlepsze kawałki ryby, o tyle do tych najtańszych stosuje się rybę mieloną. Zestawy bywają podzielone na trzy warianty cenowe i poczynając od najdroższego są to: matsu (sosna), take (bambus) i ume (śliwa). Taki podział nazywa się sho-hiku-bai, która to nazwa pochodzi od sinojapońskich odczytań słów matsu, take i ume.
Mam nadzieję, że powyższe wskazówki przydadzą się Państwu przy okazji pobytu w restauracji czy barze, gdzie serwowane jest sushi, którego to doświadczenia serdecznie życzę.
AGNIESZKA MROCZKOWSKA
2008-11-20