MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO

na 24 sztuki sushi

pół łyżeczki pasty wasabi ,
1 szklanka ryżu,
2 płaty sushi nori ,
4 długie paski ogórka,
1 awokado pocięte w paski.

Arkusz nori przetnij wzdłuż na pół (z każdego kawałka przyrządzisz jedną rolkę). Nori ułóż na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu, nabierz wilgotnymi dłońmi garść ryżu i umieść równomiernie na algach.

Palcem wskazującym rozprowadź przez środek ryżu odrobinę wasabi.

Na środku, przez całą długość ryżu, połóż pasek ogórka i awokado. Zawiń matę, starannie przyciskając, tak aby składniki dobrze się skleiły.

Odwiń rolkę z maty, ostrym nożem przekrój rolkę na pół a następnie obydwie połówki pokrój na 3 lub 4 równe części. W ten sposób otrzymasz 6 lub 8 równych kawałków sushi..

POWIĄZANE PRZEPISY:

sposób przyrządzania ryżu do sushi

TOKYOTO.pl