Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
RYŻ DO SUSHI
3 szklanki ryżu do sushi,
ocet ryżowy do sushi,
łyżka cukru,
łyżeczka soli.
Wkładamy ryż do miski i płuczemy go w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda
będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patelnię lub do garnka do gotowania ryżu. Wlewamy wodę, dokładnie tyle, aby przykryć ryż i zostawiamy ryż do nasiąknięcia przez ok. 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min, aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min (pod przykryciem).
Prawidłowo ugotowany ryż powinien być kleisty, lecz nie powinien zbyt rozgotowany, aby nie tworzył "papki".
Przygotowujemy zaprawę octową do ryżu (sushi-zu): mieszamy 1/3 szklanki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru, łyżeczkę soli. Powstałą mieszankę podgrzewamy na patelni, aż do rozpuszczenia cukru (proporcje dla 3 szklanek ryżu). Pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy ryż na duży talerz bądź do drewnianej miski. Skrapiamy go przygotowaną wcześniej zaprawą octową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy i odstawiamy ryż do ostygnięcia. Aby schłodzić i odparować ryż można także użyć do tego celu wiatraczka, wachlarz bądź suszarki elektrycznej.
Ryż jest już gotowy!
TOKYOTO.pl