Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
Kultura japońska
Kącik eksperta
JAK JEŚĆ SUSHI
Sposób jedzenia sushi jest także ściśle określony i pozwala wydobyć pełny smak tego dania. Danie to można jeść pałeczkami lub rękoma.
Małe porcje, przed włożeniem do ust, macza się w miseczce z sosem sojowym. Nie należy próbować kroić sushi na drobniejsze kawałki, bo często surowa ryba nie daje się łatwo pokroić. Pomiędzy kolejnymi kęsami sushi je się plasterki marynowanego imbiru i pije japońską herbatę, piwo lub sake.
Od czego zacząć?
Wyczyść ręce specjalnym wilgotnym ręcznikiem (oshibori). Na mały spodeczek wylej odrobinę sosu sojowego. Można wymieszać troszkę wasabi z sosem sojowym (nie jest to z reguły konieczne, gdyż wasabi nakładane jest już na ryż podczas przyrządzania sushi).
Są dwa sposoby jedzenia sushi
Sposób 1: porcję sushi podnieś do ust za pomocą pałeczek lub pacami (trzymaj porcję między kciukiem a palcami wskazującym i środkowym. Wierzch sushi (nie ryż!) zanurz w sosie sojowym i włóż do ust w całości.
Sposób 2: cienki plasterek imbiru zanurz w sosie sojowym i za jego pomocą nałóż na wierzch sushi odrobinę sosu sojowego. Włóż do ust w całości.
Jak jeść sushi palcami
Sushi przekręcamy na bok i chwytamy kciukiem palcem wskazującym i środkowym. Koniec obłożenia delikatnie zanurzamy w miseczce z sosem sojowym. Nie moczymy ryżu. Nietaktem jest gubienie ziaren ryżu w miseczce z sosem.
Jak jeść sushi pałeczkami
Ostrożnie rozłamujemy pałeczki. Dolną pałeczkę umieszczamy we wgłębieniu między palcem wskazującym a kciukiem, podpierając palcem serdecznym. Górną pałeczkę trzymamy pomiędzy kciukiem, palcem wskazującym a środkowym. Sushi przekręcamy na bok i pewnie w całości chwytamy pałeczkami. Koniec obłożenia delikatnie zanurzamy w miseczce z sosem sojowym. Pamiętamy by starać się nie moczyć ryżu.
Z reguły, w pierwszej kolejności je się sushi zawinięte w nori, ponieważ wodorosty szybko tracą kruchość (po paru minutach stają się ciągnące). Nie powinno się nakładać na sushi zbyt dużo sosu sojowego, ponieważ może to zagłuszyć właściwy smak sushi. Odnosi się to także do imbiru i wasabi. Najlepszym napojem do sushi jest sake i zielona herbata. Sake podaje się na ciepło, przed jedzeniem (nie w trakcie, ani po). Natomiast zieloną herbatę można podawać podczas całego posiłku. Podobnie jak imbir, oczyszcza ona kubki smakowe i pozwala w pełni delektować się każdą kolejną porcją sushi.
Podstawowe rodzaje sushi
Nigiri-sushi - sushi formowane ręcznie. Składa się z małej, owalnej porcji ryżu z dodatkiem ryby lub owoców morza.
Maki-sushi - sushi w postaci rolek zawiniętych w płat nori, a następnie pokrojonych na małe kawałki.
Temaki-sushi - rodzaj sushi formowanego ręcznie, w kształcie rożka. Można tu eksperymentować z różnymi składnikami, a samo przygotowanie jest szybkie i łatwe.
TOKYOTO.pl
2008-11-12