NIGIRI SUSHI Z OMLETEM

zakwaszony ryż do sushi,
chrzan wasabi ,
paski omletu,
paski sushi nori o szerokości 1 cm,
sos sojowy .

Przygotuj paski omletu o szerokości 2,5 cm i długości 6 cm. Uformuj w wilgotnych palcach kulkę z ryżu. Na jednej z dłoni połóż pasek omletu i delikatnie posmaruj chrzanem wasabi. Na omlet połóż kulkę ryżu. Odwróć i kciukiem oraz palcem środkowym delikatnie uformuj omlet i ryż w podłużny wałeczek. Na koniec owiń paskiem wodorostów.

Tak przygotowane kawałki Sushi maczamy w miseczce z sosem sojowym. W sosie maczamy część z omletem i dbamy o to aby w sosie nie pojawiły się ziarenka ryżu.

Zamiast okletu możemy użyć innych ulubionych przez nas składników: tuńczyka, łososia, krewetkę, węgorza, rybę maślaną itd.

POWIĄZANE PRZEPISY:
sposób przyrządzania ryżu do sushi,
sposób przyrządzania omletu

TOKYOTO.pl