OMLET DO SUSHI

8 jajek,
pół szklanki dashi katsu,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki sosu sojowego ,
1 łyżka wina mirini.

Do garnka wlej wywar dashi, sos sojowy, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do oddzielnej miski wbij jajka i dodaj przygotowaną zawartość garnka. Całość delikatnie ubij.

Patelnię posmaruj tłuszczem i rozgrzej. Nalej cienką warstwę mikstury i wygładź pojawiające się pęcherzyki.

Gdy omlet będzie prawie gotowy, szpatułką unieś omlet do góry i złóż na patelni na pół. Pustą część patelni posmaruj tłuszczem i wlej w to miejsce kolejną porcję jajek. Szpatułką unieś złożoną część omletu aby nowa porcja jajek wpłynęła pod spód a część pokryła także odkrytą część patelni.

Tak jak poprzednio wygładź pojawiające się pęcherzyki i gdy omlet będzie prawie gotowy złóż go ponownie na pół. Czynność ta powtarzaj aż do momentu gdy zużyjesz całą porcję jajek.


Przy pomocy tej techniki powstanie wielowarstwowy omlet.

POWIĄZANE PRZEPISY:
przepis na Dashi Katsu

TOKYOTO.pl