Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
NIBAN DASHI - DRUGI WYWAR
2 i 1/2 szklanki wody,
25g płatków katsuobushi,
kombu i płatki bonito, które pozostały po przyrządzaniu pierwszego wywaru.
Do garnka włóż kombu i płatki bonito, które pozostały po przyrządzaniu pierwszego wywaru. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu. Kiedy wywar zacznię się gotować dodaj 25g nowych płatków katsuobushi. Gotuj przez krótką chwilę. Jeżeli na powierzchni wody pojawi się piana, usuń ją. Zdejmij garnek z ognia. Odcedź wywar przy pomocy sita pokrytego papierowym ręcznikiem.
Wywar Ichiban Dashi posiada intensywny smak oraz zapach i jest z reguły używany do przyrządzania sosów, dań nimono (gotowanych na wolnym ogniu warzyw) oraz gotowanych mięs.
TOKYOTO.pl