TEMAKI SUSHI

na 4 sztuki sushi

4 płatki sushi nori ,
1 szklanki ryżu do sushi,
8 pasków tuńczyka,
8 pasków awokado,
8 pasków ogórka,
pasta wasabi .

Przygotuj ryż do sushi. Płatki wodorostów przekrój na pół.

W suchej dłoni umieść płat nori. Na jedenej połowie płata nori nałóż wilgotnymi palcami porcję ryżu w kształcie koła. Ryż posmaruj pastą Wasabi - ilość pasty wg uznania.

Na ryżu połóż pod kątem 45 stopni (w kierunku krótszego boku) po jednym pasku tuńczyka, awokado i ogórka.

Zwiń płaty nori wokół nadzienia aż do uzyskania rożka. Aby rożek się nie rozwijał możesz jego końcówkę skleić ziarenkiem ryżu.

POWIĄZANE PRZEPISY:
sposób przyrządzania ryżu do sushi

TOKYOTO.pl