Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
CALIFORNIA URAMAKI SUSHI
na 24 sztuki sushi
1 szklanka ryżu,
2 płaty
mięso kraba (mogą być zmiksowane paluszki krabowe),
1 awokado pocięte w paski,
majonez,
ikra lub ziarna sezamu.
Arkusz nori przetnij na pół (z każdego kawałka przyrządzisz jedną rolkę). Matę bambusową okryj folią. Nori ułóż na macie błyszczącą stroną do dołu, nabierz w wilgotne ręce garść ryżu i umieść równomiernie na algach. Następnie odwróć nori z ryżem tak aby ryż znalazł się na dole.
Na środku nori połóż paski awokado. Obok pasków nałóż pasek majonezu. Na majonezie rozłóż mięso kraba. Zawiń matę, starannie przyciskając, tak aby składniki dobrze się skleiły. Odwiń rolkę z maty.
Na macie rozsyp kawior lub ziarna sezamu i obtocz w nim rolkę. Ostrym nożem przekrój rolkę na pół a następnie obydwie połówki pokrój na 3 lub 4 równe części. W ten sposób otrzymasz 6 lub 8 równych kawałków sushi.
Kawior lub ziarna sezamu można też ułożyć na ryżu bezpośrednio po jego układaniu na nori.
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl