Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
4 szklanki wody,
kombu o rozmiarze około 18 x 5 cm.
50g płatków katsuobushi.
Wywar Ichiban Dashi ma delikatny smak oraz zapach i jest z reguły używany do przyrządzania zup czystych, zup z makaronem oraz zupy misoshiru (wywar dashi zaprawiony pastą miso).
Wytrzyj kombu w czysty ręcznik. Kombu nie powinno być myte, ponieważ starci swoje walory aromatyczne. Do głębokiego garnka wlej wodę i mocz kombu przez 15 minut. Następnie gotuj na małym ogniu. Tuż przed momentem gdy woda zacznie się gotować wyjmij kombu.
Dodaj płatki katsuobushi. Jeżeli na powierzchni wody pojawi się piana, usuń ją. Gdy woda się zagotuje zdejmij garnek z ognia. Odstaw do momentu kiedy płatki bonito opadną na dno. Odcedź wywar przy pomocy sita pokrytego papierowym ręcznikiem.
TOKYOTO.pl