TEMPURA

1,5 szklanki mąki do tempury lub mąki tortowej,
jajko,
szklanka bardzo zimnej, gazowanej wody,
olej do głębokiego smażenia (najlepiej sojowy lub arachidowy),
cytryna,
sól.

składniki warzywne:
pieczarki, papryka zielona lub czerwona, marchew, cebula, słodkie ziemniaki.

składniki mięsne:

krewetki, filety dowolnej ryby (mogą być ze skórą).

do panierowania można dobrać inne ulubione warzywa i produkty mięsne

Pieczarki, marchew, cebulę i ziemniaki pokrój w plastry. Paprykę pokrój w paski. Krewetki umyj i usuń pancerz wraz z przewodem pokarmowym. Dolną część krewetki ponacinaj co 2 cm oraz 1 raz wzdłużnie. Umyj filety z ryb.

Z jajka, zimnej wody oraz szklanki mąki, delikatnie mieszając, przygotuj ciasto.

Na talerzu wysyp pozostałą część mąki. Obtocz w niej a następnie w przygotowanym cieście wszystkie składniki tempury. Tak przygotowane smażymy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza aż do uzyskania chrupiącej panierki. Usmażone składniki odsączamy na papierowym ręczniku.

Przed spożyciem tempurę można skropić sokiem z cytryny, solą lub maczać w sosie tentsuyu.

TOKYOTO.pl