ZUPA NYUMEN Z MAKARONEM SOMEN

na 2 porcje

150 g makaronu somen,
4 szklanki wywaru dashi katsu,
2 łyżki mirini (lub białego wina),
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soli,
10 szt. małych krewetek,
pół papryki czerwonej i pomarańczowej,
1 marchewka,
1 zielona cebulka.

Makaron somen przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Przepłucz w zimnej wodzie i przełóż na talerz.
Marchewkę pokrój w plastry, paprykę w paski a cebulkę poszatkuj.

Wywar dashi wlej do średniego garnka. Wlej sos sojowy, mirini i wymieszaj. Dodaj marchewkę, paprykę i zagotuj wywar. Gdy wywar zacznie wrzeć włóż do garnka krewetki i gotuj przez około 10 minut. Na koniec włóż makaron i po 2 minutach zdejmij garnek z ognia.

Rozlej zupę do misek i udekoruj zieloną cebulką.

POWIĄZANE PRZEPISY:
wywar Dashi Katsu

TOKYOTO.pl