Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
ZUPA NYUMEN Z MAKARONEM SOMEN
na 2 porcje
150 g
4 szklanki wywaru dashi katsu,
2 łyżki mirini (lub białego wina),
2 łyżki
1 łyżka soli,
10 szt. małych krewetek,
pół papryki czerwonej i pomarańczowej,
1 marchewka,
1 zielona cebulka.
Makaron somen przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Przepłucz w zimnej wodzie i przełóż na talerz.
Marchewkę pokrój w plastry, paprykę w paski a cebulkę poszatkuj.
Wywar dashi wlej do średniego garnka. Wlej sos sojowy, mirini i wymieszaj. Dodaj marchewkę, paprykę i zagotuj wywar. Gdy wywar zacznie wrzeć włóż do garnka krewetki i gotuj przez około 10 minut. Na koniec włóż makaron i po 2 minutach zdejmij garnek z ognia.
Rozlej zupę do misek i udekoruj zieloną cebulką.
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl