ANKO SŁODKA PASTA Z FASOLI

250 g czerwonej fasoli,
2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli.

Do głębokiego garnka wlej wodę i wsyp fasolę (możesz odstawić na noc). Postaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia. Skręć ogień do średniego i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź.

Włóż z powrotem fasolę do garnka i dodaj około 4 szklanek wody. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu wrzenia. Skręć ogień do małego i gotuj fasolę przez około godzinę lub do momentu gdy zmięknie.

Następnie odlej większość wody. Dodaj cukier, sól i gotuj do momentu odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.

W zależności do czego ma być wykorzystana, fasolę można stosować w całości, w skórce lub obraną, można ją również zmielić na pastę o konsystencji puree ziemniaczanego.

TOKYOTO.pl